NYHEMSSKoLAN LÄSER BöCKER OCH TiPSAR!



fredag 1 oktober 2010

Tio små negerpojkar

"Tio små negerpojkar åt supé i Rio. En satte i halsen, och så blev det bara nio..."

Tio personer har, var och en, fått ett brev av en viss U.N. Owen som vill att de alla ska komma ut till den isolerade ön kallad negerön och hälsa på i semesterhuset som finns där.
Ingen av de tio personerna känner varandra sedan innan, men det har alla någonting gemensamt, d.v.s. någonting att dölja.
När de kommer till ön så visar det sig att den person som bjöd in dem, inte är där.
Efter bara någon timme på ön tillsammans, börjar en rad oförklarliga och kusliga händelser minska antalet på gästerna.
Efter några fler timmar, och några gäster mindre, börjar de resterande personerna se ett samband mellan dem själva och en ramsa som handlar om tio små negerpojkar.

Denna bok, som skrevs år 1939, var ibland nästan obehagligt spännande. Man försöker hela tiden, men utan resultat, komma på vem mördaren är och sitter nästan som fastfrusen med näsan mellan bokbladen för att kunna läsa klart den så snabbt som möjligt och få svar på alla frågor som kommer efterhand. Den var mycket bättre än förväntat och är verkligen värd att läsa.

Agatha Christie (1890-1976) som skrivit boken är en av världens mest kända deckar-författare och hennes böcker har översatts till 103 språk.

2 kommentarer:

  1. Roligt att du tyckte om boken! Den är verkligen mycket spännande, och så finurlig! Har du funderat på namnet U.N. Owen?
    Vad tyckte du om språket, fungerar det även om boken skrevs för 70 år sedan?

    SvaraRadera
  2. Jag vet vad namnet U.N. Owen har för betydelse (det skrevs i boken några kapitel fram). Språket var inte så annorlunda, fastän det var länge sedan den skrevs. Om det var något krångligt ord så förstod man ändå betydelsen av det. :)

    SvaraRadera